Jocurile de loterie, cu o lungă istorie și în România, rămân de actualitate în ciuda expansiunii altor tipuri de jocuri de noroc precum pariuri sportive, poker, sloturi și jocuri de masă de cazinou. Desigur, lumea loto s-a schimbat, ținând pasul cu tehnologia. Biletele loto pot fi completate acum și online, iar românii au acces mai ușor și la loterii din alte state. De asemenea, s-a conturat o nouă categorie, cea a pariurilor pe numerele de la loto.
Pentru cei pasionați de încercarea norocului la jocurile de loterie precum celebrul 6 din 49, există în continuare două variante de abordare: pe cont propriu (bilete plasate în mod independent) sau alături de prieteni sau / și colegi de serviciu (bilete de grup). Care variantă este mai avantajoasă?
Din punct de vedere statistic, un bilet care include mai multe variante de joc aduce implicit mai multe șanse de câștig. În funcție de sistemul de loterie, se pot plasa de asemenea mai multe bilete loto unice, cu câte o variantă de joc, în cadrul unui fond de bani alocat în comun de către un grup de prieten sau colegi de serviciu.
Să aloci mulți bani pentru jocuri de noroc, pe cont propriu, nu este niciodată o idee inspirată, contrazicând principiile esențiale de joc responsabil. Însă, când mai multe persoane contribuie la biletul comun (sau biletele comune), se va strânge o sumă mare în urma banilor adunați de la fiecare participant.
Să presupunem că 20 de persoane joacă împreună la loto. Evident, șansele lor de câștig vor fi de 20 de ori mai mari decât în cazul participării individuale, dacă s-au ales în total 20 de variante, iar în mod alternativ fiecare persoană ar fi jucat o singură variantă. Implicit, în cazul în care este marcat un câștig, acesta se va împărți însă la numărul de jucători (20 în cazul exemplificat).
Este bine sau rău? Dacă tentația unui câștig fabulos te face să nu vrei să ai doar o parte dintr-un posibil premiu fabulos, poate că este mai potrivit să joci în mod independent. E clar însă că vei avea mai puține șanse și totul va depinde de inspirația și norocul pe care le vei avea atunci când alegi cele mai norocoase numere la loto pe biletul tău.
Pe de altă parte, dacă ne referim la marile câștiguri la loto, chiar și o parte dintr-un asemenea premiu înseamnă un venit impresionant. Îți crești astfel șansele de a câștiga un premiu, care, deși mai puțin valoros, este mai bun decât nimic. În plus, a juca în grup oferă și un avantaj moral: este posibil să se consemneze mai des câștigurile de valori mici și medii, ceea ce aduce satisfacție și crește entuziasmul. În plus, jocul de noroc de grup are și avantaje de natură socială – aproprie persoanele respective.
Atât în România, cât și în alte țări, de-a lungul timpului au fost mediatizate unele cazuri în care biletele câștigătoare ale marilor premii la jocuri loto au aparținut unor grupuri. Spre exemplu, după 12 ani de joc regulat, toți cei 30 de angajați ai unei firme din Long Beach, Statele Unite ale Americii, au câștigat marele premiu la Super Lotto, în valoare de 22,9 milioane de dolari.
Chiar și după reținerea taxelor, fiecare angajat a încasat astfel peste jumătate de milion de dolari – un câștig despre care se poate spune că îți schimbă viața din punct de vedere financiar, chiar și în SUA.
Un exemplu de bilet loto de grup câștigător al marelui premiu la Loto 6/49 este unul din anul 2010. Atunci, 15 prieteni din Târgoviște au reușit să nimerească cele 6 numere norocoase (46, 7, 12, 33, 15 și 26), câștigând 7.156.255,76 lei. Acele 15 persoane aveau vârste diferite și jucau la loto de mulți ani. Aceștia au povestit că numerele câștigătoare fuseseră alese la întâmplare, fără a avea vreo semnificație personală.
În concluzie, nu se poate vorbi despre o variantă corectă în privința alegerii între joc independent sau joc în grup la loterie. Totuși, biletele cu multe combinații, posibile în mod normal doar în urma unui joc în comun, oferă – statistic – mai multe șanse de câștig.
Sursa foto canva.com